Kedves Gyülekezeti Tagjaink, Erdélyiek, Támogatóink!

Mint az elmúlt években, most is tervezzük, hogy tájékoztató füzetet küldjünk szét gyülekezetünk életéről, programjairól, terveiről. A füzet még nem készült el, de van egy fontos adózási határidő, amelyre szeretnénk felhívni a figyelmet.

A tavalyi évtől kezdve az adóhivatal, a NAV mindenkinek automatikusan elkészíti az adóbevallását. Akinek van úgy nevezett ügyfélkapuja, az azon keresztül megnézheti, javíthatja. Mindenkinek érdemes ellenőriznie a NAV által készített adóbevallást, mert számos olyan körülmény van, amelyről nem tudhat az adóhatóság vagy nem döntheti el az adózó helyett.

Azoknak, akiknek nincs ügyfélkapujuk, azoknak március 16-ig kell jelezniük, hogy kérik adóbevallásuk elküldését postán.  Ezt különböző módokon lehet kérni:

  • sms-ben a 06-30/3444304 számra küldendő: SZJA-szóköz-adóazonosító-szóköz-születési év, hó, nap;
  • 1819-es tel. szám: automata menüajánlatára 1-est majd a következő ajánlatra újra 1-est kell beütni;
  • https://www.nav.gov.hu/eszja/eszja: „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez”;
  • levélben kötetlen formában, de benne kell lennie az adóazonosító jelnek és a születési dátumnak;
  • az ügyfélszolgálatot is fel lehet keresni;

Az adó 1 %-áról való rendelkezés is akkor a legegyszerűbb, ha az adóbevallás részeként tesszük meg, bár  aki kicsúszik a határidőből pótlólag külön elküldheti Szja-rendelkezését a NAV-nak május 20-ig. A mellékelt dokumentum

Tudnivaló, hogy az egyházak javára történt tavalyi rendelkezés mindaddig érvényes, amíg vissza nem vonja valaki (tehát aki tavaly az Erdélyi Gyülekezet javára rendelkezett, annak idén nem kell külön megtenni.) A társadalmi szervezetekre azonban minden évben külön kell.

Fontos azonban tudni, hogy az egyházak esetében azoknak a rendelkezése is számít, akiknek ténylegesen nincs adójuk kedvezmények stb. miatt, mert az egyházak kiegészítő támogatásánál azokat is „szavazatként” figyelembe veszik (pl. diákok, GYES-en lévők stb.)

Az emberek több mint fele nem szokott senki javára rendelkezni. Ezért kérjük, hogy hívják fel barátaik, ismerőseik figyelmét erre a lehetőségre.

Támogatható az Erdélyi Gyülekezet (Technikai szám: 0334)

és társadalmi szervezetként alapítványunk, a Legato Alapítvány (Adószám: 18099098-1-41).

            Hamarosan jelentkezünk a jelzett Tájékoztató Füzettel.

Budapest, 2020. március 13.

                                                                                   Dr. Zalatnay István

                                                                                       vezető lelkész