Kedves Gyülekezeti Tagjaink, Erdélyiek, Támogatóink!

Magyarország és szinte az egész világ életét alaposan felforgatta az ún. koronavírus járvány. Mély szomorúsággal követjük elsősorban a sok ezer ember halálára vonatkozó híreket, de közben azt reméljük, hogy ez a próbatétel bölcsebbé, felelősségteljesebbé fogja tenni világszerte az embereket, s ennek következtében képessé tesz arra is, hogy a hasonló vagy még nagyobb járványokat jobban tudjuk elkerülni a jövőben, illetve azokkal jobban tudjunk megbirkózni. Azért imádkozunk, hogy Isten ezt a nagy-nagy rosszat jóra fordítsa.

Arra bíztatunk mindenkit, hogy igyekezzen józanul, felelősségteljesen gondolkodni, és annak megfelelően hozzon döntéseket saját személyes életére nézve is. Ne vegyük félvállról a veszélyeket, de ne essünk az ellenkező hibába sem: ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk a pánik, ne reagáljuk túl azt, ami történik. Ennek jegyében szeretnénk néhány gondolatot fölvetni, amelyeket semmiképpen nem gondolunk támadhatatlan igazságnak, de reméljük, hogy segítenek a végig gondolásban.

Gondolatok a krízis terheiről és lehetséges áldásairól

Először: minden rendelkezésre álló adat azt mutatja, hogy ez a betegség viszonylag csekély mértékben fenyegeti a fiatalabbakat és máskülönben egészségeseket, ellenben igen nagy százalékarányban okozhat halált az idősöknek és más betegségben amúgy is szenvedőknek. Ezért nem kell mindenkinek a maga személyére nézve halálrettegésben élnie, de tudnia kell, hogy akár tünetmentesen is megfertőzhet másokat, és akár halálukat is okozhatja. Ezért a lehető legkomolyabban kell betartanunk a veszélyeztetett csoportokba tartozókkal szemben lehetséges óvintézkedéseket. Komoly iskola lehet ez az egészségeseknek: nem magunkért, másokért, szeretteinkért kell adott esetben igen kellemetlen terheket magunkra vennünk. Bárcsak ez a próbatétel milliókat tanítani kevésbé önző módon élni!

Másodszor: a tanulók és nagyon sok dolgozó is rákényszerül arra, hogy megtanulja a távoktatás, illetve távmunka technikáit, rejtelmeit. Ez önmagában is jár ismeretbővüléssel, gazdagodással. De fontos tisztában lenni azzal is, hogy milyen veszélyekkel jár, ha elmosódnak az otthon és a munkahely, illetve iskola határai. Az új helyzet komoly kihívást jelent személyes életünk, intim szféránk számára. Ne engedjük, hogy a munka, az üzlet, a közélet illetéktelenül betörjön oda, ahol semmi keresnivalója! Törekedjünk arra, hogy az „illetéktelen behatoló” csak térben és időben egyértelmű korlátok között legyen jelen életünkben, vagyis az otthonunkon belül is érdemes meghatározni a munkaidőt és helyet; másrészt legyen világos, hogy most ideiglenes, rendkívüli helyzet van. Senki ne várja el annak fenntartását annak elmúlása után! Tehát: míg a konkrét betegségtől elsősorban másokat, az időseket kell megvédenünk, addig attól, hogy személyes életünk, szabadságunk a járvány kivédése miatt született rendkívüli intézkedések miatt szétzilálódjon, inkább a fiatalabbakat. 

Harmadrészt az egyre inkább érvényesülő „félkaranténban” sokkal több időt töltenek, illetve tölthetnek együtt a családtagok. A szokásos, külső ingerektől függő életünk tudatosabban, kreatívabban fordulhat egymás felé. Ne az internet előtt töltsünk el még a szokásosnál is több időt, hanem beszélgetéssel, közös munkával, játékkal! Vagyis: van új, amit csak a rendkívüli körülmények közepette és annak idejére kell megtanulnunk, és van, ami egész életünkben érvényesülő gyakorlattá válhat.

A gyülekezeti élet ideiglenes rendjére vonatkozó döntések

A rendkívüli körülmények a hitmegélés kereteit is messzemenőkig átalakítják. Igyekszünk mi is az Erdélyi Gyülekezet vezetőiként jó döntéseket hozni, még ha tudjuk is, hogy sok minden akár napokon belül újra megváltoztatandóvá válhat.  Jelenlegi tudásunk alapján a következő döntések meghozatalát láttuk indokoltnak:

 • Istentiszteleteinket zárt ajtókkal fogjuk egyelőre megtartani, de úgy, hogy azok online követhetők lesznek az Erdélyi Gyülekezet FB oldalán a következő hivatkozáson: https://bit.ly/33CGG2b  
  Az első „közvetített istentisztelet” március 22-én 10 órakor kezdődik; 9.45-től lehet online felcsatlakozni.  
 • Másrészt azokról videofelvétel lesz hozzáférhető a honlapunkra és FB oldalunkra egyaránt fölkerülő ún. hivatkozás segítségével, amelyre rákattintva azonnal betöltődik a felvétel.
 • Tudjuk, hogy sokaknak nincs internethozzáférésük, nem használnak ilyen mai eszközöket. Ezért a prédikációkat le is írjuk, és postán elküldjük azoknak, akiknek rendszeresen küldünk levelet, és mindazoknak, akik jelzik ilyen igényüket. Azt is lehet kérni, hogy a prédikációk leírt változatát e-mailen küldjük el. (Azokat, akiknek postán küldünk levelet, kérjük, hogy írják meg e-mail címüket, ha van. Ezzel nem kevés pénzt spórolnak meg számunkra.)
 • Egyelőre  legalább a lehetőségét fenntartjuk annak, hogy megtartsuk szokásos, teljes éjszakás húsvéti vigíliánkat, ha zárt ajtókkal, csak az aktív résztvevőkkel is. Ha nem lesz akadálya, ezt is online fogjuk közvetíteni nagyszombat este 11 és húsvét reggel kb. fél8 között.
 •  Az istentiszteleteken kívül általában is kerülni tanácsos a személyes kontaktussal járó egyházi alkalmakat. Egyelőre túlzásnak tartjuk, hogy minden személyes találkozást kizárjunk. Ha valaki komolyan szükségét érzi lelkigondozói beszélgetésnek, arra készen állunk; szűk, munkatársi körben pedig megtartjuk liturgikus áhítatainkat is napi két-három alkalommal.

A gyülekezeti programokkal kapcsolatos információk

 • Sajnos az április 26-ra tervezett Magyarországon Élő Erdélyiek Találkozóját le kellett mondani.
 • Reméljük, június 7-én meg fogjuk tudni tartani a Németh Géza Emlékkonferenciát, melynek témája a misszió, különösen is az evangelizáció lenne. Távolabb végképp nem gondolunk most.

A gyülekezet támogatásának lehetősége

 • Legtöbbeknek az adóhivatal készítette el bevallásátt, amiben nem szerepel az Szja kétszer 1%-ról való rendelkezés. Ezt azonban pótlólag elküldhetjük a NAV-nak május 20-ig.
 • Az egyházak javára történt tavalyi rendelkezés mindaddig érvényes, amíg vissza nem vonja valaki (tehát aki az elmúlt két évben az Erdélyi Gyülekezet javára rendelkezett, annak idén nem kell külön megtenni.) A társadalmi szervezetekre azonban minden évben külön kell.
 • Az egyházaknál azok rendelkezése is számít, akiknek nincs adójuk mert az ún. kiegészítő támogatásánál azokat is „szavazatként” figyelembe veszik (pl. diákok, GYES-en lévők stb.)
 • Sokan senkit nem támogatnak így. Kérjük, hívják fel ismerőseik figyelmét erre a lehetőségre!

Támogatható az Erdélyi Gyülekezet (Technikai szám: 0334)

és társadalmi szervezetként alapítványunk, a Legato Alapítvány (Adószám: 18099098-1-41).

 •             Megköszönjük, ha bárki támogatni tud egyházfenntartói járulékkal vagy más adománnyal, akár Isten dicsőségére megkötés nélkül, akár konkrét célra (bankszámlánk fejlécünkben olvasható).

A már több éve szokásos „leporellónkat” idén is tervezzük elkészíteni, bár az a rendkívüli helyzetben némileg óhatatlanul késik.

Kívánjuk, hogy az előttünk álló hetek nemcsak a nehézségek miatt legyenek rendkívüliek, hanem egyúttal a húsvétra való készülődésnek különösen is elmélyült, áldott időszakává váljanak.

Áldáskívánással:

Budapest, 2020. március 19.

                                                  Dr. Zalatnay István                     Bierbauer Zsolt
      vezető lelkész                            főgondnok