Körlevél, 2012 december.

Kedves Testvérek, Erdélyiek, Barátaink!

 

Több gyülekezeti tag fölvetése nyomán körlevélben kérdeztük meg gyülekezetünk tagjait, hogy jónak tartanák-e az istentisztelet időpontjának megváltoztatását. Mint kiderült, 70 % jobbnak tartaná a korábbi időpontot. Ennek megfelelően 2013. januárjától 10 órai kezdettel tartjuk az istentiszteleteket. Mivel a polgári újév napján nem tartunk istentiszteletet, az első alkalommal január 6-án, amely történetesen epifánia – népi kifejezéssel vízkereszt – napja, amikor Jézus megkeresztelkedését és a világ színe elé lépését ünnepeljük.

Az előttünk álló hetek istentiszteleti alkalmai:

  • december 25-én és 26 még 11 órai kezdettel ünnepi úrvacsorás istentiszteletet;
  • december 30-án, vasárnap még 11 órai kezdettel a 2012-es év utolsó istentisztelete;
  • január 6-án 10 órai kezdettel úrvacsorás istentisztelet epifánia ünnepén;

Január 20-i istentiszteletünk vendég-igehirdetője Tőkés László püspök úr. Ennek az istentiszteletnek a keretében fogjuk köszönteni Molnár H. Lajost, az erdélyi magyar szociografikus irodalom kiemelkedő alkotóját.

Többen jelezték, hogy az elmúlt évhez hasonlóan most is olyan értesítést kaptak az adóhatóságtól, amely szerint a gyülekezetünkhöz kapcsolódó Legato Alapítvány az erdélyi magyar kultúráért alapítványnak  nem utalható át az adózók által rendelkezett összeg. A NAV szerint nem, illetve nem megfelelő formában lett beküldve az egyik szükséges papír (amit könyvelőnk vitatott). Végül tisztázódott a helyzet és alapítványunk megkapta a támogatást. Minden bizonnyal így lesz idén is, és senki adófelajánlása nem vész kárba. Elég szerencsétlen gyakorlat, hogy bármilyen vélt vagy valós adminisztratív hiányosságról nem az illető szervezetet értesítik, hanem azonnal körlevelet küldenek szét elbizonytalanítva az illető szervezet támogatóit.  Jó alkalom azonban ez arra, hogy tájékoztatást nyújtsunk a Legato Alapítványról: Az alapítvány Akácsos Enikő sepsiszentgyörgyi származású zongoratanárnő kezdeményezésére jött létre egy évtizede. Öt évvel ezelőtt fogadta az alapítványt szárnyai alá az Erdélyi Gyülekezet. A kuratórium tagja rajta kívül még „régről” Hanczár János újságíró, két presbiterünk, Németh Áron és Papp Béla, továbbá Entz Géza művészettörténész és Velkey György a Bethesda Kórház főigazgatója. A kuratóriumi elnök Dobai Szende közgazdász, titkára pedig a gyülekezet lelkésze. Az alapítvány évi félmillió-egymilliós támogatást tud nyújtani. Adminisztrációját gyülekezetünk végzi, így ilyen kiadásai nincsenek. Fontosabb támogatások: Erdély egyik legrégibb orgonájának, a székelymagyarósinak a renoválása, néprajzi tanulmányi tábor Siklódon, nagyváradi kántorképző, az Erdélyi Magyarok Egyesülete, Tonk Sándor történész, az Erdélyi Magyar Tudományegyetem első rektora hagyatékának feldolgozása, ápolása. Egyetlen pályázata volt az Erdélyi Gyülekezetnek is: az új templom orgonájának megvásárlásához járult hozzá az alapítvány.

Istentől megáldott karácsonyt és boldog új évet kíván:

 

Budapest, 2012. december 20.

[one_half]Dr. Zalatnay István[/one_half][one_half_last]Lovas Józsefné[/one_half_last][one_half]vezető lelkész[/one_half][one_half_last]főgondnok[/one_half_last]