Migránskrízis

11 Tézis a migránskrízisről

 

1) Európa legnagyobb kihívása várhatóan évtizedekig a migráció lesz. E kihívásra jó és rossz válasz egyaránt születhet.

2) Százmilliók útnak indulása várható: mert a hatalmi vetélkedések által uralt nemzetközi politikai viszonyok között „új Szíriák” születnek, mert még többen menekülnek vízért, ennivalóért, mert lassan a legszegényebbek is virtuális világban élnek és elindulnak a nyugati mesevilág után.

3) A legtöbb migráns a mélyszegénység világából jön, botránkoztató szokásokkal – olyanokkal, amelyek száz éve Európában is általánosak voltak: fizikai erőszak, nők kiszolgáltatottsága, gyermekek gazdasági kihasználása.

4) Az iszlám világból jövők integrálása nem azért különösen nehéz, mert vallásuk agresszív, hanem mert eleve társadalomszervezésre (is) irányul. A kereszténységben teológiai irányzatok vannak, az iszlámban jogi iskolák.

5)  A befogadóképességnek mindenütt van határa – attól függőn, hogy mikor uralkodik el a társadalmon olyan pánik, amely szélsőséges indulatokhoz vezetve visszájára fordítja a befogadási hajlandóságot.

6) Nem fognak jönni migránsok milliói – ha nem tudnak, vagy ha nem akarnak.  A gazdagoknak ehhez vagy értékeikből, vagy gazdagságukból kell áldozniuk.

7) Tüneti kezelésként elkerülhetetlen lehet a határok lezárása. Hosszabb távon a halálos veszélyek ellenére útra kelők akkor nem tudnak megérkezni, ha egyre brutálisabb eszközökkel állítják meg őket – ehhez Európának önképét, értékrendjét kellene feláldoznia: konzervatívoknak és liberálisoknak egyaránt.

8) Azok nem akarnak útnak indulni, akiknek otthon is van életkilátásuk – ehhez óriási anyagi támogatásra van szükség, de lehetséges: az EU jövedelmének tizedéből a legszegényebb egymilliárd által lakott országoké két-háromszorosára emelhető, jövőt ígérő fejlődési pályára állíthatók.

9) Olyan országoknak kellene tizedüket áldozni, amelyekben a fogyasztás jelentős része öncélú, csak az életszínvonalat emeli, az életminőséget nem.

10) A kereszténység két feladata: segíteni a legnehezebb helyzetbe jutottakat, és arra ösztönözni a gazdagokat, hogy gazdagságukból, ne értékeikből hozzanak áldozatot.

11) Európa akkor veszíti el keresztény gyökereit, ha a másik utat választja.

 

Zalatnay István

a Magyar Támogatás a Szerbiai Migránskrízisben segélyakciót kezdeményező Erdélyi Gyülekezet lelkésze