In memoriam Hidos Adrian

Hidos Adrian 1968. május 26-án született Marosvásárhelyen, Hidos loan és Rozália gyermekeként. 1986-ban végezte a marosvásárhelyi Electromures műszaki középiskolát, majd a katonai szolgálat elvégzése után ugyancsak a marosvásárhelyi Electromures vállalatnál állt munkába mint esztergályos.

Ami a családi helyzetét illeti, három nappal születése után édesanyja elhunyt. Özvegy édesapja később házasságot kötött Contju Mariával aki sok szeretettel, saját gyermekeként nevelte hat hónapos korától. Nevelőanyja, bár nem adoptálta hivatalosan, nem tett különbséget 1971-ben született második fiú, Claudiu, és Adrian között, igyekezvén megtartani a kapcsolatot Adrian szülőanyjának családjával, rokonaival.

Az 1989-es marosvásárhelyi decemberi események közepette, a szabadságért és demokráciáért tüntetők első soraiban vonuló Adrian hősi halált halt a Sekuritaté golyói által. A fájdalomtól megtört apa fia elhantolása napjától igyekezett felelőségre vonni fia gyilkosait, de hasztalanul. A hatóságok visszautasító magatartása miatti hasztalan vergődései meggyengítették egészségét és hat hónappal fia halála után szívszélhűdést szenvedett vezetés közben, a baleset következtében pár nappal később, 1990 májusában elhunyt.

Az 1990 évi 42-es törvény értelmében a forradalom hőseinek családjai bizonyos kedvezményekben részesültek, de mivelhogy Adrian nevelőanyja, bár saját gyermekeként nevelte őt csecsemő korától, nem hivatalosította az adopciót, nem részesülhetett semmilyen kedvezményben. Éveken keresztül küzdött jogaiért de a hatóságoknál csak süket fülekre talált. Kiengeszteletlen lélekkel távozott az élők soraiból és tért meg fiához és férjéhez 2011- ben.

Adrián emléke azonban örökké élni fog mindazok lelkében akik ismerték és szerették. Nyugodj békében Adrián!

Kelt Marosvásárhelyen, 2014.november 11-én

Hidos Claudiu, Adrian testvére