Hála legyen a teremtményeidért, Uram! – Gyermektábor a Reménység szigetén

Az Erdélyi Gyülekezet évek óta szervez tábort gyermekeknek. Sokuknak ez jelenti az egyetlen nyaralást, sőt, többen vannak olyanok is, akik először nyaralni érkeztek még gyermekként, most pedig szervezőként, segítőként vesznek részt a tábor munkájában. A tábor programjára jellemző, hogy átmenetet képez az iskolai tanulás és a vakáció között. Délelőtt – a reggeli tevékenységek és áhítat után – három „óra” van. Ezek témáját és hosszúságát igyekszünk a gyermekek „nyári figyelméhez” szabni. A témák általában egyszerűek, könnyen megjegyezhetőek és rövid címeket kapnak.

*

A sok színes program mellett, a gyermekek Isten tanítására és üzenetére is odafigyelhettek. Egy csokor üzenettel távoztak, amelyek a tábor fő témája, a Teremtés köré épültek. Urunkat nemcsak, mint irgalmas és igazságos Atyát, hanem mint szavával Teremtő hatalmas Istent is megismerhették. Nagyon röviden összefoglalva, a különböző napok üzenetei a következők voltak:

  • A Teremtés első napja (Hétfő)

A héber ברא (bárá) ige (1Móz 1,1a) jelentése teremteni, sajátossága pedig az, hogy a héber nyelv ezt a szót csak Istennel kapcsolatosan mondja, ezzel is arra emlékezik, hogy Isten teremtette a földet és mindent, ami abban van. Az ember alkothat dolgokat, de az alapanyagot mind a természetből veszi, amit az Isten teremtett, tehát az ember nem teremthet, csak alkothat. Az első nap kapcsán meg kell említeni azt is, hogy miért mondja azt minden Teremtési Nap végén, hogy „lett este és lett reggel” (1 Móz 1,5b) és miért nem fordítva, hiszen a nap reggellel kezdődik, és nem az estével. A zsidó nap este kezdődik, ezzel emlékeznek arra, hogy Isten a semmiből, a sötétségből (lásd: este) teremtette a világosságot és mindent (lásd: reggel).

  • A Teremtés második és harmadik napja (Kedd)

A teremtés újabb momentumai mind-mind Isten hatalmát hirdetik. Ha az ember figyelmesen és többször újra és újra elolvassa azt, hogy mi mindent alkot Isten, még inkább hisz benne, még inkább rábízza életét.

  • A Teremtés negyedik napja (Szerda)

Az, hogy Isten a saját kezével formálta meg az égitesteket, szavával teremtette az ünnepeket, napokat, esztendőket (1 Móz 1,14b) azt jelenti, hogy ő az idő felett is uralkodik, hogy Ő már létezett a világ teremtése előtt is. A Teremtés Negyedik Napja arra tanít bennünket, hogy Isten az Idő ura is.

  • A Teremtés ötödik napja (Csütörtök)

Az ötödik napon megjelenik az áldás is, amely a következőket jelenti: „Szaporodjatok és sokasodjatok és töltsétek be a földet” (1 Móz 1,22). Az áldás azt jelenti, hogy anélkül nincs élet. Hajlamosak vagyunk a szerencsének vagy más dolgoknak betudni azt, ha valami összejön a mindennapi életbe, ezzel nem veszünk tudomást arról, hogy Isten áldása előfeltétele a szerencsének és a boldogságnak is. A dolog fordítva nem működik.

  • A Teremtés hatodik napja (Péntek)

Isten azzal a céllal teremtette az embert, hogy képének és hasonlatosságának hordozója legyen ezen a földön (1Móz 1, 26-27). Ez Isten legfontosabb tulajdonságának, a szentségnek a hordozását jelenti (3Móz 19,2b). Szentek úgy lehetünk, ha Krisztus által minden nap azért élünk, hogy Isten akaratát teljesítsük és az ő dicsőségére élünk. A péntek reggeli áhítat során felolvasott napi ige szerinti gírák példázatában (Luk 19,11-28) arra tanított minket Isten, hogy a tőle kapott javakat, tulajdonságot annak a keresztyén közösségnek az épülésére használjuk, amelynek részesei vagyunk. így juthatunk el arra a szentségre, amely Úr akaratának a betöltésében és Isten képének a hordozásában áll.

  • A Teremtés hetedik napja (Szombat)

Isten azért áldotta meg a nyugalom napját, hogy mindaz, aki megtartja, azt áldott legyen. Isten a Teremtés Hetedik Napján azt helyezi szívünkre, hogy az áldás azokat illetik, akik ezt a napot arra szentelik, hogy rá figyeljenek.

*

A szabadidős tevékenységek közül a legnépszerűbb a strandolás, de nagy érdeklődéssel fogadták a kézműves foglalkozásokat is. A program összeállításánál a legfőbb vezérlő elv a sokszínűség: néphagyományaihoz kapcsolódó látvány-, élmény- és tevékenységrendszer kidolgozása volt. Igazi tábori hangulatot teremtettünk. Nagy élményt jelentett a gyermekeknek a Dinókiállítás. A Planetáriumban megnéztük a Csodálatos univerzum című filmet, amely a bolygók birodalmába vezette őket. A Természettudományi Múzeumba is ellátogattunk, ahol az ásványokról is szereztünk némi tudást. Az utolsó előtti nap volt a „Ki mit tud?”, melyet Lőrincz Ágoston segédlelkész segítségével állítottunk össze. Gyorsan teltek a napok, a színes programok alatt röpült az idő. A jó hangulat a takarodó után is megmaradt, a házakból kiszűrődő vidám kacajok sejtették, hogy a gyermekek jól érzik magukat, s fáradhatatlanok a mókázásban. Az utolsó tábortűz, kürtöskalács készítése mellett felelevenítettük a legjobb, legemlékezetesebb perceket, élményeket.  Minden gyerek sajnálta, hogy véget ért a tábor. A kellemesen eltöltött vakáció igazi közösséget teremtett, a tartalmas szórakozás mellett remek kikapcsolódást nyújtott mindenkinek.

Cseke Izabella – Lőrincz Ágoston