Az Erdélyi Gyülekezet közel egy évtizede kezdett bele Cegléd legszegényebb, Ugyer nevű, a városközponttól 5 km-re elhelyezkedő városrészében egy átfogó támogatási programnak.


Ennek egyik fontos aspektusa volt a nagy elkötelezettséggel és példásan vezetett iskola és óvoda támogatása; amelynek keretében olyan bábcsoportot sikerült létrehozni a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekből, amely többször is arany minősítést kapott az országos diák bábjátékos fesztiválon. Ebben döntő szerepe volt az Erdélyi Gyülekezet presbitereinek, a kezdeményező Lovas Józsefnénak, a magyar bábművészet doyenjének, Urbán Gyulának, és a Bábszínház bábkészítő műhelyét éveken át vezető Koryürek Verának.

A másik kezdeményezés külön szociális munkás alkalmazása volt a másfél ezres, nagyrészt romák által lakott városrészben. Két éven át a költségek nagy részét a az Erdélyi Gyülekezet legfontosabb angol partnere a ROPE nemzetközi karitatív szervezet biztosította. A különben szintén a helyszínen élő Lugosi Lászlóné által végzett munka hatékonysága oly mértékig meggyőző volt, hogy a harmadik évtől a költségek háromnegyedét átvette az önkormányzat, a maradékot az Erdélyi Gyülekezet állja. Éveken át rendszeres volt a gyermekek megakadályozása Mikuláskor, és 50-60 különösen is szegény család segítése élelmiszer csomaggal.

Meglepett a hír, amikor kiderült, hogy a városrész iskoláját átadják a Hit Gyülekezetének. A tanárok nagyobb része nem marad az iskolában, és így sok minden óhatatlanul véget ér abból, ami kialakult a velük folytatott kapcsolatban.

Így került sor a kicsit könnyes, de bensőséges hangulatú,
nagyon sok régi, szép emléket felidéző vendégeskedésre a „szigeten”. A több
éves közös munkában legaktívabban részt vevő 5 tanár Benedek Gáborné volt igazgatónő vezetésével érkezett és töltött egy
fél napot a gyülekezetnél.   

Indulás előtt