Belényesújlak egy döntő többségében magyarok lakta, szépfekvésű, domboktól ölelt település. A visszakapott volt református iskolában talált helyet magának az óvoda, ahová a 17-ből, – egy kivétellel – magyar anyanyelvű gyermekek járnak. Gyülekezetünk látogatásának célja elsőrenden a pedagógiai munka erősítése volt. Erről főgondnokunk, Lovas Józsefné Lili néni gondoskodott, aki meséskönyveket, bábokat, pedagógiai szakirodalmat, segédkönyveket és ezek mellett gyülekezetünk adományait vitte, Szentpály-Juhász Imre, beosztott lelkészünk kíséretében.

Óvodai szünet lévén a gyerekeket az egyetlen óvónő berendelte, hogy a magyarországi vendégeket műsorral fogadják, de hiába volt a korai indulás, a nagyvárad-belényesi út katasztrofális állapota és az útépítések miatt sajnos 13 óránál előbb nem sikerült megérkezni. Az elmaradt műsorral örömet is okoztak, mert szegény gyermekek azt gondolták, románul kell műsort adniuk, hiszen az óvoda jelen pillanatban még románnyelvűnek van minősítve, ami – talán a mostani látogatásnak is köszönhetően – ősztől megváltozik, mert kezdeményezik a szülők a magyarnyelvűre való átminősítését.

Gyülekezetünk képviselői pazar erdélyi vendéglátásban részesültek a helyi lelkész fiánál és családjánál. Sajnos a nagytiszteletű úrral nem tudtak találkozni, de abban a rövid találkozás során is megerősödtek általuk, hogy további erkölcsi segítségre mindenképp szükség van ill. hogy az egyetlen óvónéni, legalább részmunkaidőben egy segítséget kapjon, mert magában a 17 gyermekkel nehezen boldogul.

Reméljük hamarosan újra találkozhatunk a belényesújlakiakkal!

[shashin type=”photo” id=”479,478,481,474,473,472,482,477,476″ size=”small” columns=”max” order=”user” position=”center” crop=”y”]